Literarno-esperantski večer v Brežicah

V ciklu literarnih večerov, ki jih vsako tretjo sredo v mesecu v Kavarni pri občini Brežice pripravi in izvede literarna sekcija Beseda Kulturnega društva »Franc Bogovič« iz Dobove, je bil del literarnega večera 15. maja 2013 izveden tudi v esperantskem jeziku.

Prvi del literarnega večera, ki ga je vodil član sekcije Beseda, Jožef Pirš, je bil posvečen pesniku, pisatelju, dramatiku in prevajalcu Josipu Stritarju, katerega devetdesetletnice smrti se spominjamo letos.  

Ta vsestranski in zelo izobražen slovenski pisatelj je, kot je v uvodu omenil predsednik sekcije Rudi Mlinar, v zadnjem času kar nekako pozabljen. »Zato je namen takih literarnih večerov, da opozorimo in vzpodbudimo ljudi, da bi znova segli po njihovih delih.« S temi besedami je prvi del literarnega večera zaključil Pirš.  

V drugem delu večera so se člani Kluba esperantistov Posavja, ki deluje kot del literarne sekcije Beseda, spomnili dveh obletnic novejše zgodovine, in sicer Dneva zemlje in Dneva Evrope. Scenarij za ta zanimiv del literarnega večera je pripravil predsednik kluba Anton Mihelič, izveden pa je bil v slovenskem in esperantskem jeziku. Predstavili pa so tudi nekaj pesmi voditelja večera, eno so tudi sami prevedli v Esperanto.  

V zvezi z mednarodnim dnevom Zemlje (Internacia Tago de la Tero) so esperantisti poudarili, kako pomembno se je zavedati bivanja na Zemlji, ki "nam daje vse, kar potrebujemo za življenje, in nam omogoča raznoliko bivanje v svojem okolju. Naš planet je živo bitje, katerega del smo tudi mi, in dolžni smo se mu zahvaliti za gostoljubje".  Nadalje so izpostavili nujnost "pravilnega odnosa do našega planeta z vidika ločevanja in odgovornega ravnanja z odpadki, varčevanja s pitno vodo, omejevanjem izpustov toplogrednih plinov, varčevanja z energijo, odgovornega ravnanja z gozdovi in z živalmi, ki si z nami delijo ta planet."   Ko je bilo govora o Dnevu Evrope (Eŭropo-Tago), so nastopajoči esperantisti spretno združili spomin na "obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije o novi obliki političnega sodelovanja v Evropi" s spominom na "9. maj 1945, dan zmage proti okupatorju." Za Slovence je ta dan pomemben predvsem zaradi "znamenite novice iz Topolšice o kapitulaciji nemških oboroženih sil in o zmagovitem vkorakanju partizanske vojske v Ljubljano."

Ta, zaenkrat še maloštevilen, a po zaslugi neumornega predsednika Miheliča nadpovprečno aktiven klub, si prizadeva spodbuditi ljudi, da bi se plemenita ideja, ki jo esperantski jezik ponuja svetu, krepila, rasla in si priborila tisto mesto, ki ji gre. Žal maloštevilni obiskovalci so z zanimanjem sledili tako prvemu – literarnemu, kot drugemu - slovensko-esperantskemu delu literarnega večera. 

Za piko na i so s svojim ubranim petjem poskrbele glasbene gostje, ŽePZ  Prepelice iz Dolenje vasi, likovno podobo pa je z nekaj plakati oplemenitil Ivo Veble iz Dobove. (Anton Mihelič)