Prireditev "Esperanto - univerzalni jezik" v sredo 21. oktobra v Ljubljani

Knjigarna AZIL, Založba ZRC in Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije ob izidu učbenika Esperanto vabijo na prireditev "Esperanto - univerzalni jezik", ki bo v sredo, 21. oktobra 2015, ob 19. uri v Atriju ZRC.

Esperanto je umetni jezik, ki ga govori približno dva milijona ljudi, za okoli 2000 govorcev pa je tudi materni jezik. Je eden izmed redkih umetnih jezikov, ki je uspel pustiti sledi v množični kulturi. V esperantu so bili posneti vsaj štirje celovečerni filmi in mnogi dokumentarni filmi, Chaplin pa ga je v filmu Veliki diktator uporabil za napise nad trgovinami geta.

Esperanto je bil ustvarjen z namenom, da bi bil kar najbolj logičen in zato tudi lahko učljiv. Njegovo besedje je sestavljeno iz nam znanih evropskih jezikov, za znanje slovnice pa se je treba naučiti le šestnajstih pravil. Učbenik Esperanto : intenzivni 30-urni tečaj jezika esperanto, ki je izšel v sozaložništvu ZOTKS in Založbe ZRC, je namenjen učencem in dijakom, ki se poglabljajo v lingvistično logiko, primeren pa je tudi za samostojno učenje.

Esperanto v množični kulturi bo predstavila Irena Woelle, v jezik in njegovo rabo nas bo uvedla avtorica knjige Simona Klemenčič, Matej Krajnc pa bo s kratkim glasbenim nastopom predstavil živo rabo esperanta v glasbi.