Predavanje o esperantski književnosti v Slovenskem centru PEN

V Slovenskem centru PEN, Tomšičeva ulica 12, Ljubljana, bo v petek, 26. oktobra 2018, ob 18. uri dr. Giorgio Silfer predaval o izvirni esperantski književnosti. Predavanje in pogovor bo prevajal Janez Jug, Ifigenija Simonović pa bo predstavila predavatelja in vodila pogovor.

Dr. Silfer, s pravim imenom Valerio Arije, je eden najbolj znanih in uglednih strokovnjakov za mednarodni jezik esperanto ter izvirno in prevodno esperantsko književnost. Je esperantski pisatelj, dramatik in pesnik, avtor najmanj dva tisoč člankov v mnogih jezikih. Je tudi pedagog in andragog, ki je delal v Italiji, na Finskem, v Švici, Bolgariji, Španiji in v nekaterih afriških državah. Leta 1970 je soustanovil esperantsko literarno revijo Literatura Foiro in bil 10 let njen glavni urednik. Leta 1991 je ustanovil Esperantski center PEN in leta 1993 dosegel, da je Mednarodni PEN priznal esperanto kot literarni jezik. Leta 1996 je soustvaril Splošno deklaracijo o jezikovnih pravicah. Naj še omenimo, da je soavtor obsežne Zgodovine esperantske književnosti (Carlo Minnaja, Giorgio Silfer. Historio de la Esperanta literaturo. La Chaux-de-Fonds: Kooperativo de Literatura Foiro, 2015, 748 paĝoj).

Dr. Silfer je tudi redni gost srečanj pisateljev na Bledu, kjer se zelo angažirano postavlja za zaščito jezikov, ki so v nevarnosti, da izumrejo, in seveda za svobodo besede in misli.